Waarom vind ik op een hotelkamer altijd een bordje met de vluchtroute voor als er brand komt, terwijl ik niet weet wat ik moet doen als het water komt?
Dit komt ongetwijfeld doordat we ons 63 jaar na de watersnoodramp in Zeeland en 100 jaar na die in Noord-Holland veiliger wanen dan ooit. Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat 87% erop vertrouwt dat de dijken ons op dit moment voldoende beschermen en 78% denkt dat dit in de toekomst ook zo is. Dat is ook niet zo vreemd, want we hebben er de afgelopen decennia heel hard aan gewerkt om Nederland veiliger te maken. Door dijken aan te leggen, te versterken, duinen en stranden te verbreden en meer ruimte te geven aan onze rivieren. En eerlijk gezegd ben ik er als waterschapper best trots op dat ik daar op mijn bescheiden wijze aan kan bijdragen.

Maar desondanks blijft er bij mij nog iets knagen. De Unie van Waterschappen heeft de website www.overstroomik.nl ingericht, met een handige mobiele app. Daarop kan je zien wat er bij een acute situatie gebeurt in jouw buurt. Geruststellend is de tekst: “Je hebt een kans van minder dan 1% dat je dit meemaakt.” Minder geruststellend zijn de woorden “Dat kan ook morgen zijn.”

Schermafbeelding 2016-03-01 om 10.34.08De opmerking dat ik het beste een droge plek in de buurt kan opzoeken, heeft natuurlijk alleen zin als ik weet waar die droge plekken zijn en hoe ik daar veilig kan komen. Op de site zijn deze globaal weergegeven, maar wat dit nu concreet voor mij betekent, weet ik niet.

In de stad is ‘verticaal evacueren’ in de meeste gevallen de beste optie. Komt het water tot 50 cm? Breng je kostbare spullen en jezelf een verdieping hoger en je zit droog. Realiseer je wel dat dit dus zonder gas, elektra, telefoon en drinkwater is.

Woon je toevallig in een diepe polder, zoals de Watergraafsmeer, de Bijlmermeer of in een ander dieper gelegen deel van ons waterschap, dan zul je toch echt moeten bedenken waar je naar toe moet en vooral ook hoe je daar gaat komen. Samen met vele honderden in de auto springen en vast komen te zitten in een tunnel, is een slecht en ondoordacht plan.

Bedenk van tevoren waar je naar toe zou kunnen, want meestal is er nog wel enige tijd als een overstroming wordt verwacht. Voordat het water in de buurt van Amsterdam is, als de Lekdijk doorbreekt, zijn we drie dagen verder. Tijd genoeg voor de veiligheidsregio om aanwijzingen te geven via radio/tv, zoals recent in het oosten van de VS gebeurde.

Hopelijk komt een overstroming via het Noorzeekanaal/het Markermeer of de Lekdijk nooit. Maar ik weet ondertussen wel dat verticaal evacueren ook in mijn buurt de beste optie is. Om mijn benedenburen te kunnen opvangen, moet ik dan nog wel een extra noodpakket aanschaffen.

3-noodpakket_940